• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten
Categorie: Herfst

Bollen

BOLLENTIJD....


een (vroeg) voorjaar met veel kleur in eigen tuin.....het kan met bollen!


Ik probeer altijd bollen te kiezen die 'verwilderen' ofwel, groeien, afsterven en volgend jaar weer terug komen. Vooral als ze op een goede plek staan, 'het naar hun zin hebben' komen ze elk jaar terug en in grotere getale: heerlijk toch?!!

Januari:  Galanthus (sneeuwklokjes), winteraconieten, botanische crocus

Februari: Leucojum (lenteklokje), Chionodoxa (sneeuwroem), Narcis 'Februari Gold'

Maart: Crocus, Puschkinia, Narcis, Scillan sibirica (sterhyacintje)

April: Muscari (blauw druifje), Tulipa tarda (kleine tulp), Anemone blanda

Mei en later: Ornithogalum (vogelmelk), Allium (sierui), Fritillaria meleagris (kievietsbloem), Camassia en Hyacinthoides


Als extra voor zomer en nazomer met bollen: Gladiolen, Eucomis autumnalis, Dahlia, Nerine (zelfs okt-nov), Triteleia.


Vooral Narcissen zijn in vroege, midden en late soorten in te delen, informeer hiernaar als u ze koopt. Hyacinth en tulp zijn prima bollen maar deze komen vaak niet terug/ verwilderen (nog) niet. 


 

TOT SLOT:

 

GEEF BOLLEN WEL KANS OM RESERVES IN DE BOL OP TE SLAAN!!

 

EN VERWIJDER DE BLADEREN PAS ALS DEZE VERKLEUREN, of plant ze op een plaats waar andere beplanting de groei en bloei overnemen zodat het - afstervende- blad niet storend is. Bijvoorbeeld tussen Geranium, Alchemilla(vrouwenmantel) of andere bodembedekkers.



Gepubliceerd op 17 oktober 2017 om 18:16
Tags:

SLAKKEN

SLAKKEN


GASTROPODA


= een WEEKDIER

En de slak heet buikpotige te zijn, die naam komt van de gespierde onderzijde van het langwerpige lichaam.



Op de wereld zijn meer dan 60.000 soorten bekend, waarvan de meesten in zee leven. Wij kennen meestal de naaktslak en de huisjesslak. Het slijmerige van de slak is vooral van functie bij het voortbewegen, dit 'plaveit' de weg, en horizontaal of verticaal maakt ook uit welke slijm gebruikt / geproduceerd word. Bedenk ook dat de slak vaak NUTTIG werk verricht door het opruimen van dood materiaal, niet alleen plantaardig maar (soms) ook dierlijk. Er zijn ook soorten die algen in de vijver eten en houden dus het water helder, poelslak en posthoornslak vnl. Ze leven negen tot twaalf maanden en in die periode leggen ze zo 500 eitjes, slakken zijn tweeslachtig (ze hebben dus mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen) maar kunnen ook paren.

Veel dieren eten slakken -inclusief de mens-, zoals vogels, egels, eenden, kippen, kikkers en padden, tot zelfs libellenlarven, hooiwagens -spinnen- en loopkevers, dus deze 'natuurlijke' vijanden kunnen een hulp zijn bij de bestrijding van slakken. Gif is een optie maar komt zo wel in de voedselketen terecht.

De slak eet zelf: zoals gezegd dus dood materiaal -houden dus het biologisch evenwicht in stand- maar ook van een vers blaadje is het dier niet vies.  En DAAR is het PROBLEEM (voor ons) want in het voorjaar en bij uitdijen (vers groen) van de planten en groenten eet dit dier graag een hapje mee. Over het algemeen zijn ze 's nachts actief. vooral bij zacht en vochtig weer, de slijmsporen verraad de slak! 

TIPS VAN INTERNET EN UIT BLADEN:

Probeer preventief te werk te gaan: geen schuilplaats bieden (onkruidruigte, hoog gras voorkomen, geen duistere vochtige plekjes -onder planken/ stenen- als schuilplaats), regelmatig schoffelen -> droogt de bovenste grondlaag uit en dan kunnen ze zich moeilijker verplaatsen. Gebruik stekelig en ruw materiaal in de tuin/ op de grond: scherp grind als pad, scherp (metsel)zand, dennennaalden, schelpengrit. Schors zou juist slakkenvraat bevorderen(?). Bescherm jonge planten of zaailingen door er een plastic beker over te zetten en kweek ze voor in een kas(je). 
Bestrijding 'achteraf', als ze er dus toch zijn: in hinderlaag lokken (dus lokaas plaatsen: stukjes pompoen, appel, rauwe aardappel en ander fruit en dat plaats je dan onder een plank/dakpan/ rabarberblad....) je weet ze nu te vinden en kan ze verwijderen. Een val maken: een bakje ingraven en vullen met bier of melk, ververs wel regelmatig de inhoud. Op slakkenjacht gaan is ook een optie (als je tuin niet te groot is), 's avonds met een zaklantaarn door de tuin gaan en dan de oogst van de 'rovers'  elders deponeren = in een berm, bos, weiland.....

Ook een optie is planten te kiezen die ze juist NIET lusten zoals bijv Hosta sieboldiana is het blad ruw en gebobbeld, dat valt niet in de smaak. Achillea, Aconitum, Alchemillla, Anemone, Aquilegia, Astilbe, Astrantia, Crocosmia, Digitalis, Eupatorium/koninginnekruid, Euphobia, Echinacea, Fuchsia, Geranium, Helleborus, Lavandula, Paeonia, Penstemon, Persicaria, Saxigraga, Sedum, Salvia, Stachys, Thalictrum, Vinca. Varens, Grassen, Kruiden ( Allium, foeniculum/venkel, mentha, Rosmarinus, Salvia off. Thijm, Tropaeolum)

Dit is een greep uit de planten die slakken niet lusten, er zijn ook soorten (bijvoorbeeld onder de hosta's -> de grote grijsbladigen) in bepaalde plant-groepen die slakken overslaan... Kijk hiervoor ook op internet.

Bestrijding door middel van slakkenvallen of milieu vriendelijke korrels dan wel in de schemering langs de planten en ze oprapen (alleen wat doe je er dan mee? kliko?) of: keuze in de beplanting maken zodat ze weinig 'eetbaars' vinden. Vooral dit laatste bespaard een hoop irritatie!

En verder: heeft u nog ervaring of tips? ik hoor ze graag!


Veel geduld en succes gewenst bij de jacht op deze dieren, mocht u nog tips hebben: (ook) ik hou me aanbevolen!

BLOEMPJE:
LÁNGZAAMAAN  KAN HET WENNEN...
Gepubliceerd op 11 mei 2017 om 15:51
Tags:
Categorie: Planten

Gunnera

GUNNERA MANICATA

OVER GROOT BLAD GESPROKEN

De plant met het grootste blad die winterhard is in ons land is de Gunnera, met bladeren van meer dan één meter doorsnee!
Alleen al vanwege de maten een echte solitair plant voor een opvallende plek in de tuin.



De plant kan 2-3 m. hoog worden en 4 m. breed De kegelachtige knop ontvouwt zich in april. De bloeiwijze word 60 cm hoog is in het begin groen en verkleurd naar roodbruin.
Overigens wel een plant waarbij het verstandig is om in de winter af te dekken, de grote bladeren kunnen in de herfst afgesneden worden en dan op de plant gelegd worden met wat aarde erover als bescherming tegen de ergste winterkou. De plant houd van voedzame en vochthoudende grond.
Kan in de zon of halfschaduw. Een plek in de buurt van een sloot of vijver (in diepe vochtige grond) is een prima plek voor deze plant, heeft vochtig klimaat nodig en beschutting tegen harde wind. De plant is bij specialiseerde kwekers te verkrijgen, is door de exclusiviteit wel vrij kostbaar.

Met een excursie over het fenomeen 'food forrest' kregen we een (geschild) stuk van de stengel van de Gunnera aangeboden om op te kauwen-> bevatte veel water en was een echte dorstlesser.



As je onder een blad gaat staan (of liggen) en je ziet het bladgroen kleuren naast de donkere nerven kan je je zo in het Amazone gebied wanen. Of met fantasie dat je onder water bent en tegen waterlelie bladeren opkijkt. Kortom een plant om te 'onthaasten' en even bij stil te staan en genieten.

Gepubliceerd op 6 april 2017 om 13:31
Tags:
Categorie: Planten

Crocosmia

CROCOSMIA
-eerder Montbretia geheten-

knolgewas



Een forse elegante plant die wat weg heeft van een gladiool maar met sierlijker en kleinere bloemen. De stevige bloemstengel draagt een vertakte bloeiwijze met kleine trechtervormige bloemen Het blad is zwaardvormig. Crocosmia 'Lucifer' is de meest gangbare met zijn fel rood-oranje bloemen die op goede grond wel tot 1.5 m. hoog kunnen worden. De plant vraagt om een zonnige standplaats en niet te natte grond. Volgens de boeken zou de plant 'winterdek' nodig hebben maar ze staan -zonder problemen- al jaren op dezelfde -vrij open-plek, op kleigrond. 
De plant kan de tuin inderdaad in vuur en vlam zetten, vooral tegen het einde van de zomer als veel bloemen en planten uitgebloeid zijn komt de kleur van de bloem Croscosmia 'Lucifer' tevoorschijn. Ook na de bloei is de plant nog de moeite waard want na de bloemen komen kleine mahonie/bruine gekleurde vruchtjes/ zaaddozen, die na verloop van tijd openspringen en kaneelkleurige zaden bevatten, ze zaaien zich ook prima uit. Zijn herkenbaar vanaf uitloop, dus als het te véél is, gewoon verwijderen. Komt van origine uit Zuid Afrika.



Naast dat het een prima snijbloem is word ik er vrolijk van, ze zijn ook door hun -opvallende- kleur een fleurige verschijning in de border! Ze bloeien ook best lang door dus geven langdurig 'verse' bloemen. Overigens lijken ze ook op freesia's maar forser dan?!



Gepubliceerd op 23 maart 2017 om 16:27
Tags:

DECEMBER

DECEMBER

VIBURNUM (tinus of conoy)  - SNEEUWBAL

Samen met anderen valt deze 'sneeuwbal' op: Prunus subhirtilla,  Abies, Acer pensylvanicum, Elaeagnus ebbingei, Hedera helix variëteiten, Ilex axuifolium variëteiten, Iris foetidissima en niet te vergeten: de eerste sneeuwklokjes.

Onderhoud:
- de laatste bladeren van het gras harken
- dakgoot controleren (ook daar kan blad neerkomen)
- mochten de potten nog niet geleegd zijn, dan nog doen en schoon opbergen.
- potplanten nu écht naar binnen en/of tegen vorst beschermen.
- vogel acties : nestkastjes schoonmaken /ophangen, vogelvoer plaatsen installeren: plank/pot/krans/slinger.(in het zicht!)
- Druif, braam, kiwi mogen teruggesnoeid en de knipsels kunnen als winterstek gebruikt worden.
- mocht het droog zijn, denk aan de pas geplante bomen en struiken-wateren zn.- 
- de eerste bollen komen boven-> niet te veel door de border lopen...
- neem tijd om lekker in tuinbladeren te kijken en ideeën op te doen.

-> maak kerstversiering / stukjes / krans van groen uit eigen tuin, wat...geen groen in de winter aanwezig? Dan is hier de ultieme uitdaging: zoek iets -wintergroens- wat in je tuin past en zorg voor je eigen kerstversiering!

En ook: neem je rust, verzamel héél rustig -onder genot een drankje bij wat kaarslicht- energie (en zo nodig ideeën) voor volgend jaar.
We wensen u een goede Decembermaand, fijne feestdagen en een veilige jaarwisseling met allen die u lief zijn!



Juist in deze tijd - als alles 'kaal' is kan ik genieten van de onverwachte groei of verschijning van iets wat groeit.



BLOEMPJE: 

WINTER = NIKS

Nou hoe je dat invult, mag u zelf bekijken, want niks is wel een groot woord voor alles wat er toch te zien en te beleven is?!!


Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:45
Tags:

November

NOVEMBER
ACER PALMATUM - JAPANSE ESDOORN



En verder: Berberis, Cornus kousa, Liriope muscari, Skimmia japonica, heidesoorten, Viburnum bodnantense.

'Het vergeten tuinseizoen' las ik pas, daar werd de winter mee bedoeld. De schrijver stelde dat dit kwam door de media die na de zomer vooral op bannen zijn is gericht, of wellicht door de tuincentra die in september beginnen met inrichten van een kerstshow...., zit misschien iets in?! 
Maar voordelen van tuinaanleg in het 'vergeten tuinseizoen': bomen, planten en struiken zijn in 'slaapstand' daardoor kunnen ze makkelijk worden gerooid en verplant. Er is meer tijd, de tuinder zelf kan zich erop richten en de grond heeft ook tijd om zich 'te voegen' naar de wortels van de verplante plant/struik of boom. Bij aankoop scheelt het wellicht ook: struiken zonder pot zijn meestal goedkoper dan in pot gekweekte planten. En zelfs voor straatwerk: het kan zorgvuldig gebeuren en krijgt tijd om te 'zetten'/ inklinken -hoeft niet gelijk gebruikt te worden-, verzakking wordt daarmee voorkomen.

Onderhoud:
- vorstgevoelige knollen (dahlia en canna bijv.) rooien, schoonmaken en laten drogen, koel en droog bewaren
- mocht het nog niet gedaan zijn (het kan nog) bollen planten
- (houten) regenton leegmaken
- Blad uit de vijver halen en van het gazon vegen/blazen
- De buitenkraan toch echt afsluiten en aftappen als dat nog niet gedaan is
- vorstgevoelige heesters en  planten extra toedekken met dikke laag blad of kuipplanten inpakken met folie.
- potten (lege) schoonmaken en op de kop wegzetten

 
Hedera met de eerste rijp / sneeuw

Het klimaat verandert en ook wij merken dat met werk: de laatste maairondes zijn steeds later, nu ook nog in november gemaaid. Aanleg kan zolang er nog geen vorst is, altijd is de afpraak: ijs en weder dienende, dus volgende week (wd 47)beginnen we nog met aanleg van een tuin... Ook het groei seizoen loopt 'langer' door-> bomen verliezen later hun blad en pas als het blad van de boom (en vaak ook: struik) is, gaan kwekers rooien, dus het plantseizoen loopt nog door. Even terzijde: pot-gekweekte bomen en struiken kunnen het hele jaar door worden gekocht en geplant. Onze ervaring is echter lang niet met alle struiken positief. De wortels hebben neiging in een cirkel (potvorm)  te groeien en de ontwikkeling is dan minder in de loop van de tijd.

De herfstkleuren blijven zichtbaar: de ene boom is kaal en op een andere (beschutte?) plaats staan ze nog in blad, maar geel en rood blijven aanwezig in de bladverkleuring. Prachtig -vind ik- en echt nog tijd -nemen-  om te genieten. De donkere dagen met regen vergeet ik maar snel...

Bloempje:                       HERFST = VRIJE -VAL- TIJD

We gaan de donkere dagen voor kerst tegemoet, hopelijk is er nog genoeg (versier)groen in de tuin te vinden: rozenbottels, groen, takken, oude bloeiwijzen (spuit deze eens zilver, voor apart effect) voor krans of tafelschikking, rust en toch bezig: geniet ervan!


Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:41
Tags:

Oktober

OKTOBER
MALUS -SIERAPPEL



In October verder: Aster, Leucojum autumnale -bol, Liriope, Rudbeckia nitida 'Herbstsonne', Dahlia, Salvia, Yucca
uitplanten van winterviolen (voorgezaaid in juni/juli)

Onderhoud:

- de laatste keer grasmaaien, verticuteren kan ook en op kale/lege plekken graszaad strooien.
- blad van gazon houden ->dit houd zonlicht weg en door het vocht eronder kan schimmel ontstaan, komt gazon niet ten goede
- Vijver bladvrij houden, pomp z.n. afkoppelen en slangen leegmaken (anders kunnen ze kapot vriezen) vissen niet meer voeren
- Tuinslang leegmaken en waterkraan afsluiten, evt regenton ook leegmaken, kan ook stukvriezen!
- terras potten/ kuipen langzaamaan in de winterberging. Maak potten leeg als het eenjarige planten betreft, behoud van je pot.
- hagen de laatste keer snoeien
- Rozen zo nodig iets terugknippen (nog niet helemaal terugknippen - anders vriezen ze in)
- Als blad van de struiken zijn kunnen ze evt. verplant worden, dan wel lege plekken in de border opvullen met nieuwe struiken of planten
- grote pollen vaste planten kunnen nu opgenomen worden en 'gescheurd' worden: zo verjong je vaste planten en hou je ze gezond.
- Oogsten van zaden, laat deze wel goed droog worden en bewaar ze in bijv. enveloppe met naam van de bloem erop.
- Loop klimplanten even na: groeien ze nergens in of tussen  (dakgoot, etc.) dan bijsnoeien.
- winterbloeiers mogen nu met organische mest bijgemest worden -hamamelis, helleborus, camellia bijv.-

En dan oktober/ november actie bij uitstek: BOLLEN PLANTEN.  Onder het kopje 'bollen' bij 'NIEUWS'  staat een lijst met soorten die spreiding geven zodat er van januari tot juni iets -op bollen gebied- bloeit en kleur in je tuin geeft. Een leuke uitdaging vind ik altijd. Het liefst kies ik soorten die kunnen blijven staan en jaarlijks terug komen, dus het hoeft ook niet in één keer?! Dus de 'verwilderingssoorten', die uitstoelen en jaren kunnen blijven staan. Hierbij mag de border/tuin dus wel met rust worden gelaten, ofwel NIET jaarlijks omspitten...


  

Na alle acties mag er wat rustiger aan worden gedaan, de natuur in onze tuin hoeft geen zorg meer, dus ook voor de tuinbezitter wat RUST.
Geniet nog wel van de herfstkleuren, de laatste bramen en de fazantenbesvruchten (Leycesteria) en alles wat in de tuin gebeurt: vogels zie ik volop zoeken en 'rommelen' in de tuin, het waterbad blijft ook bezocht worden.

Best  HE r F s TIG


-BLOEMPJE-



Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:39
Tags:

September

ECHINACEA

in de hoofdrol...


RODE ZONNEHOED

Ook mooi in september: Buddleja davidii -vlinderstruik, Caryopteris, Ceratostigma plumbaginoides, Chelone obliqua, Hydrangea - hortensia
Vooral zonnehoed, vlinderstruik en hortensia hebben mooie stevige bloeiwijzen die mooi opvallen in herfst en winterborder! Dus (alstublieft) haal niet alles weg of knip het af, het maakt alles zo leeg (en stil) en kaal.




September en October zijn de maanden van de DAHLIA, bij de eerste nachtvorst is het in één keer afgelopen... ((cactus- of semicactustypen hebben last van oorwurmen. Tegenwoordig ook Dahliatta's = dwergras voor pot op terras of vensterbank.))

Onderhoud: 
De potplanten staan vaak nog prachtig en als het weer het toelaat vormen ze nog nieuwe knoppen en bloemen, daar hebben ze soms wat extra 'mest' bij nodig, kunst of koemest is niet gewenst maar 'gewone' vloeibare kamer-plant voeding in het water doet het prima!

Het is tijd voor scheuren van planten, dus grote pollen verdelen of vernieuwen-> neem hiervoor altijd de 'buitenste'(= jongst gegroeide deel) rand van de grassen of plantenpol om opnieuw te beginnen (denk hierbij aan irissen, phloxen etc.) De tijd om de border opnieuw in te richten is ook nú. Beste tijd om pioenen te verplanten, september dus, ze hebben lichte vrij zonnige plek en voedzame goed gedraineerde maar wel vochthoudende grond nodig, zm elke herfst stalmest / compost tussen de planten strooien.
Mochten er gaten gevallen zijn dan zijn chrysanten momenteel volop 'in de aanbieding' dus voor de herfst een prachtige oplossing, meestal is dit een tijdelijk oplossing, ze overleven niet altijd de winter. 

Heeft u leifruit = appels, peren, druiven dan is ook nu de oogsttijd, appels en peren kunnen (mits koel) lang bewaard worden. Druiven mogen nog aan de plant blijven, maar het risico dat vogels ermee vandoor gaan is groot, ze worden vaak wél zoeter als ze zo lang mogelijk aan de rank blijven. Zelf maak ik er sap of jam van, druivenjam is best verrassend!

GAZON; even een hoofdstuk apart.
De laatste 'fase' van dit jaar: nog een keer verticuteren en de laatste keer bemesten, zo nodig doorzaaien. Ook voor aanleg is het  nu de beste tijd, de grond is nog 'warm' waardoor beworteling goed gaat dan kan het gras 'stevig' de winter in en zal het volgende jaar de groei gelijk kunnen beginnen. Of je zaait of graszoden toepast maakt niet veel uit, de voorbereiding= spitten, z.n. grondverbetering en egaliseren is gelijk,  het 'zicht' met zoden is echter wel groen en 'af'.  

Vertek van de zwaluwen op maria-geboorte = 8 sept., dan is de zomer 'echt' voorbij?! Al reken ik stiekum op een mooie septembermaand!
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:36
Tags:

Augustus

AUGUSTUS




CROCOSMIA- MONTBRETIA

Augustus is nog een 'felle' maand, maar ook begin van de oogst en het nazomeren, volop bloei én afsterven

Naast de Crocosmia bloeit: Agastache-dropplant, Achillea, Agapanthus (potplant), Campanula -klokje, Dahlia, Liatris spicata, Penstemon barbatus, Phlomis russeliana, Sidalcea, Helianthus -zonnebloem in alle soorten, Hibiscus -althaeastruik, Yucca- palmlelie.


Onderhoud: als u aan vormsnoei doet, nu de laatste keer snoeien, buxussnoeisel kunt u als stek gebruiken (als u nog buxus 'aandurft'). Bladverliezende hagen (liguster bijv.) voor de laatste keer snoeien. Beukenhaag mag nog uitgesteld. Einde van de maand ook de wintergroene heesters en coniferen(hagen) nog een keer snoeien. Overigens -ten overvloede- niet in de felle zon snoeien, dit kan verdroging/ 'brandschade' geven. Leifruit kan nog gesnoeid worden, de nieuwe scheuten inkorten tot op 10 cm. voor de oogst straks is dit praktisch. De Hydrangea petiolaris /klimhortensia  nu weer plat tegen muur of schutting snoeien of binden, anders verhout dit en blijft 'naar buiten/naar de zon staan.

Fruit als bramen, pruimen kan geoogst, genoten of verwerkt (limonade, jam, invriezen, etc)worden. Kruiden kunt u nu plukken en drogen bijv. tijm en majoraan. Ook zaden van uitgebloeide bloemen zijn nu te oogsten-> laat deze goed droog worden, een paar dagen in de vensterbank is prima. Zorg wel voor namen op de zakjes/ enveloppen, anders is het best lastig om volgend jaar verder te gaan?!



Braam = Rubus fruticosus, vroeger altijd met doorns nu bij voorkeur stekelloze rassen.
De vruchtproductie is nooit in één keer maar over langere periode dus er kan 3-5 weken geoogst worden.

Verder zullen borders nu ook meer uitgebloeide bloemen/planten, struiken laten zien, lekker laten staan -als u dit kunt- want het oogt (straks) écht beter als het niet helemaal kaal wordt, bied beestjes bescherming en schuilplaats. Planten sterven ter plekke af en zorgen zo voor voedingstoffen-recycling, je voorkomt wellicht ook inwaaien van allerlei (on)kruiden als de border/ bodem nog 'gesloten' is!

Kortom: GENIET NOG EVEN EN RUST OOK WAT, DAT MAG OOK OP Z'N TIJD!!
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:34
Tags:

JULI

JULI

ASTRANTIA - ZEEUWS KNOOPJE



Leycesteria, fazantenbes of ook wel grootmoeders oorbellen.
De bessen tussen de bloemblaadjes zijn als ze donker gekleurd zijn rijp: eetbaar!



Ook mooi: Centaurea, Eryngium, Hemerocallis - daglelie, Incarvillea, Lavandula (angustifolia), Buddleja, Leucanthemum, Lychnis coronaria, Verbascum -toorts, Phlox / vlambloem. 

Onderhoud: voor langere bloei kun je uitgebloeide bloemen blijven afknippen. Zijtakken van de blauwe regen tot 4 ogen terugsnoeien -wordt het iets minder 'woest'-.  Vaste planten die net zijn uitgebloeid kunnen zo nodig gescheurd worden -14 dagen na de bloei- Evt zaaddozen van sterk uitzaaiende planten op tijd verwijderen(?) Druiven blijven 'krenten' d.w.z. niet meer dan 10 volgroeide bladeren per rank laten staan en niet meer dan 2 druiventrosjes.

Van verschillende houtige planten (bijv. Ceanothus, Lavendel, Philadelphus=boerenjasmijn) en bladheesters kan zomerstek worden genomen tot half augustus. Neem daarvoor niet-bloeiende scheuten van ongeveer 10 cm. verwijder de onderste bladeren, zorg voor een klein 'hieltje'= waar een blad uit het takje ontspringt. Doop de stek evt. in stekpoeder en plant het in losse humusrijke grond en zet dit op een geschaduwde plek / dus niet in de zon!

Als u op vakantie gaat: niet alleen het huis heeft oppas nodig, de tuin soms een sproeier. Zet potten in de schaduw (hebben dan iets minder water nodig).

Veel kwekers of showtuinen zijn geopend dus om ideeën op te doen is het een uitgelezen tijd.


 

Buddleja, vlinderstruik.
In verschillende hoogtes, nieuwste soorten zijn ook laag (als hortensia struik).
De kleur maakt niet uit voor het lokken van vlinders en insecten.

B(L)OEIEND!

BLOEMPJE.
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:30
Tags:

Juni

JUNI
Na het uitbundige van de lente,
 komen nu de meer ingetogen kleuren van de zomer.

De zomerborders en kleuren zijn meer dan in het voorjaar te sturen en een eigen keuze.

Juni kan droog zijn maar ook juist nat dus hoe planten en struiken zich 'gedragen' hangt vaak van de zon-tijd en vochtigheid af.

Het gazon mag een gift mest hebben en regelmatig gemaaid worden.
Uitgebloeide  vaste planten die herbloeien terugknippen en evt. wat compost/mestkorrels geven, dus geranium/ alchemilla/ lage campanula, etc. Laatbloeiers kunnen een keer teruggeknipt worden zodat ze beter 'uitstoelen' dus een compactere en vollere plant vormen. Mocht het erg droog zijn dan is water geven nu wel een optie, de planten groeien nog volop.

Rond de langste dag (21 juni) is de beste tijd om hagen (coniferen, taxus, beukenhaag, haagbeuk, hulst) te snoeien, doe dit niet in de zon/ zonnige dag dan kan 'brandschade' op een haag ontstaan. Dus het liefst op een wat bewolkte dag of vroeg in de avond.

Verwijder de uitgebloeide bloemen van de sering:dit bevordert de groei. Ook in fruitbomen kan gesnoeid worden, zo hou je de boom/ struik open en kan je de groei en het model van de struik(rode bes en kruisbes bijv.) bijsturen. Bind vijg of framboos aan draden.

Vijvertip in juni: als de vijver al wat ouder is, dan kunnen zuurstofplanten flink groeien, de dieren in de vijver krijgen lucht en ruimtegebrek, plus het spiegelende wateroppervlak (toch juist een grote kracht) verdwijnt dan: dus de helft van wateroppervlak moet vrij van planten blijven dus regelmatig te fors uitgegroeide beplanting verwijderen.




Ook mooi deze maand: Anchusa azurea, Alliums- sierui, Aquilegia- akelei, Campanula 'Loddon Anna' (tot augustus!),Cornus kousa, Lanvandula stoechas, Lupinus, Lavandula- lavendel, Deutzia- bruidbloem = een struik, Phlomis- brandkruid, Meconopsis grandis én je ruikt vast de Philadelphus (boerenjasmijn -struik) wel ergens.

Mocht u vooruit willen denken: je kunt nu ook voorzaaien voor de herfstplanten/groenten en bijvoorbeeld de winterviolen zaaien.

Juni leent zich ook om te GENIETEN in alle rust van de tuin, tijdens een rustige avond of met een BBQ, niet vergeten te doen!
Veel open-tuinen routes beginnen weer, ook de moeite om een keer bij een ander te kijken.

De natuur leent zich op veel manieren voor inspiratie: De meisjesnaam June is wel bekend, zoals Storm als jongensnaam...

Aster, Bellis, Cleome, Daphne, Erica, Felicia, Rosa
Hebe, Iris, Madelief, Roos, Veronica, Viola,
Angelica, Rozemarijn, Daisy, 
ik ken ze allemaal,

BLOEMPJE
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:26
Tags:

Mei

MEI
LEGGEN ALLE VOGELS EEN EI?!

BEHALVE DE KOEKOEK EN DE GRIET -> DIE LEGGEN IN DE MEIMAAND NIET.

Zo heb ik dat wijsje geleerd. En als je buiten kijkt, jonge eendjes, waterkipjes etc., de natuur leeft op.

DEZE MAAND: (ijsheiligen - half mei - dan is het 'veilig' en kan gezaaid en de potten naar buiten)

Verder als de planten gaan groeien: steunen of steun vast plaatsen/ neerzetten.
Druif aanbinden en okseldieven wegknippen, dus de 'harttak' als leisnoer aanhouden, vanaf daar komt weer volop uitloop.
Na de ijsheiligen: potten naar buiten, kruiden en eenjarigen zaaien, hagen van coniferen snoeien (taxus, hulst, buxus) op een bewolkte /minder zonnige dag, zodat er geen zonnebrandschade op uw haag komt.
1 Mei =dag van de arbeid(ezelsbrug)  de annabelles terugknippen voor een steviger plant en rijkere bloei.

Slakken worden ook weer actief, dus evt. maatregelen nemen: van slakkenkorrels (gif), schelpen, biervallen of gewoon 's avonds door de tuin gaan en ze oprapen en verwijderen. Dit laatste is dan altijd in mijne beleving: eh....waarheen? Als ze meer dan 10 m. weg zijn komen ze niet terug(?) maar ik doe ze in de groencontainer..

TULIPA, Narcis, blauwe druifjes, sneeuwklokjes kortom alle bollen die uitgebloeid zijn: GEWOON LATEN STAAN, niet verwijderen!  Alle voedingsstoffen vanuit het blad trekt in de bol, zodat die groeit en sterk word voor de volgende keer en dan in rust gaat. Mocht het voor u écht te lelijk zijn, het blad is gemakkelijk eraf te trekken als ze geel of ingedroogd zijn, dan mág het.

Uiteraard kan de tuin bemest worden: compost, koemestkorrels is natuurlijk, evt. kunstmest. Het beste is dit te doen als er regen voorspeld is.

Maar deze maand zijn in bloei: Exochorda (parelstruik) Rhododendron, Seringa (sering met z'n heerlijk geur), Wisteria (blauwe regen) Cornus florida, Cytisus, Frittilaria imperialis, Nectaroscordum siculum, Prunus 'Shogetsu', Rosa 'Canary Bird', Veronica gentianoides.

Bloemen én Groentetuin: na het voorzaaien binnen kan nu = tweede deel van mei / na de ijsheiligen, alles naar buiten. Komkommerachtigen, siererwt/ Lathyrus of andere eenjarige klimmers, uiteraard kunnen deze ook op een (stukje van de) schutting klimmen. Tomaat, palmkool, etc het kan geplant worden en de zaden kunnen zó de grond in.

Eigenlijk begint de natuur op te leven, niet alleen bloei maar ook uitlopen van bomen en struiken maakt dat het tuinseizoen gewoon weer begint! Dat is te ruiken (bijv. sering, wisteria -blauwe regen, convallaria -lelietjes-der-dalen, etc.)En in onze eigen tuin: de dieren komen uit de winterslaap (vooral met slakken mag hij z'n -of haar- honger wel stillen):


Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:24
Tags:

pagina

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.