• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten
Categorie: Voorjaar

Bloesem

BLOESEM
(ROUTE?)

Het voorjaar is de tijd voor de bloesem en uitloop van de fruitbomen. Half / eind april is een mooie tijd: ik zie -hier op de rand van de Betuwe- de knoppen in de fruitbomen opzwellen en bijna open gaan. Met een mooie dag is het GENIETEN, wandelend of fietsend maakt niet uit!Als u dan in een weekend plannen wilt maken: een wandeling of fietstocht door de boomgaarden van de Betuwe is zeker een aanrader! 
De perenbloesem is altijd iets eerder als de appelbloesem dus de bloeitijd is daardoor 'langer'. 

Langs de Waal aan de noordkant fietsend zijn er genoeg boomgaarden te zien. Ook Landgoed Mariënwaerdt bied ruimte om te wandelen en fietsen. De Linge stroomt door de Betuwe: als u daarlangs fietst ziet u ook veel bloesem en boomgaarden.


BLOEMPJE: 

FRIS EN FRUITIG...

Gepubliceerd op 21 april 2015 om 12:05
Tags:
Categorie: aanleg

plantengier


PLANTENGIER
Wat is dat?

Een goede natuurlijke bemesting die je gebruikt om je planten regelmatig extra voeding te geven. 

Je kunt het gemakkelijk zelf maken: van brandnetels, smeerwortel, heremoes of afrikaantjes. neem een vat/ grote emmer, vul die voor de helft met de planten en zet die onder water. Laat dit een paar dagen gisten. Hoe warmer, hoe sneller de gier klaar is.  Als de gier gaat stinken , neem je een zeef, of doek en zeef je de restanten van de planten eruit. Vang de vloeistof op in een emmer en gebruikt dit (verdund!) om planten extra voeding te geven. Niet over de plant gieten. De regel voor verdunnen: 1 liter gier op 10 liter water. Dit kan elke week of om de twee weken gegeven worden.
Gepubliceerd op 22 februari 2018 om 15:59
Tags:
Categorie: Planten

ROZEN

ROZEN - ROSA 

Een welbekende en veel besproken plant...

Past in elke tuin een roos?: ík denk van wel! 

Naast Klimmers/ Ramblers zijn er stuik/ heesterrozen in alle kleuren en maten. Dan vergeten we de rozenspecies en de rozen op stam nog. In vele kleuren en bloemvormen, toch een soort om nog eens extra naar te kijken.

Een roos, de geur, de vorm en kleur hebben vaak een speciale betekenis: in de liefde, als gift, in boeketten/ corsages en ook bij de laatste eer.

Het gebruik van rozen is persoonlijk: vind je het mooi, heb je de ruimte ervoor en wil je er tijd aan besteden (dit is bij rozen heel verschillend).
Vooral klim- of leirozen hebben eigen ruimte nodig: een boog, muur, boom of plek waar ze (overheen) kunnen groeien en tot hun recht komen. De veredelde rozen vragen meer aandacht en zijn vooral voor de liefhebbers een genot. Heesterrozen zijn als vakken/hagen vaak sterk.
Er zijn in deze tijd steeds meer 'minder bewerkelijke' soorten op de markt: vooral de kleinbloemige heesterrozen zijn eenvoudige en dankbare rozen, denk hierbij aan R. 'The Fairy', zelfs in openbare parken of langs de weg in de bebouwde kom zijn deze terug te vinden. Het sterke punt van deze heesterrozen: hun lange en overvloedige bloei! Alleen in het voorjaar terug knippen tot .20/.30 cm en verder regelmatig bemesten.


De rozen hebben doornen....zegt men..... Maar als je dat zegt klopt het toch niet helemaal. Een doorn is een puntig uitsteeksel die verbonden zijn met het inwendige van de stengel en dat is met rozendoorns niet zo. Dus eigenlijk zijn het: STEKELS. 

Klimroos in boom, 
bloei ná de bloesem van de fruitbomen, mooie combinatie.

De zorg voor de rozen:
Planten tussen oktober - april: liefst een ruime zonnige plek, goede grond en niet te nat.

Lente: terugknippen op plm 30 cm. en bemesten, nu de tijd en ruimte om de grond zn iets los te maken en onkruid verwijderen.
Zomer: afhankelijk van de soort uitgebloeide bloemen verwijderen. Eind juni/ begin juli nog een mestgift= speciale rozenmest of korrels. 
Herfst: oogst van bottels (jam/ siroop) 
Winter: de grootste uitlopers 'slierten' evt. terugknippen verder genieten van de bottels en de vogels die erop afkomen.Na de bloei krijg je bij veel soorten ook nog de vruchten = bottels: ook die in vele maten, vormen en kleuren. De rozenbottels zijn visueel leuk maar ook voor vogels een voedingsbron. Er zitten veel vitaminen in en rozenbotteljam is voor de mens gezond en -persoonlijk- smakelijk om te eten. Het is zelf te maken maar dat is toch best een karwei -ervaring-.


Rosa moyesii 'Geranium' bottels.


BLOEMPJE:

ROOS/ ROSA, DAPHNE, MARGRIET, VERONICA, BELLIS, 
IRIS, ANGELICA, ASTER, MADELIEF, VIOLA,
KAMILLE, BLOEM, JASMIJN, HORTENSIA,
ANEMONE, HYACINTH, MYRTHE,

IK KEN ZE ALLEMAAL.....


Gepubliceerd op 2 februari 2018 om 14:40
Tags:
disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.