• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: onderhoudskalender

September

ECHINACEA

in de hoofdrol...


RODE ZONNEHOED

Ook mooi in september: Buddleja davidii -vlinderstruik, Caryopteris, Ceratostigma plumbaginoides, Chelone obliqua, Hydrangea - hortensia
Vooral zonnehoed, vlinderstruik en hortensia hebben mooie stevige bloeiwijzen die mooi opvallen in herfst en winterborder! Dus (alstublieft) haal niet alles weg of knip het af, het maakt alles zo leeg (en stil) en kaal.




September en October zijn de maanden van de DAHLIA, bij de eerste nachtvorst is het in één keer afgelopen... ((cactus- of semicactustypen hebben last van oorwurmen. Tegenwoordig ook Dahliatta's = dwergras voor pot op terras of vensterbank.))

Onderhoud: 
De potplanten staan vaak nog prachtig en als het weer het toelaat vormen ze nog nieuwe knoppen en bloemen, daar hebben ze soms wat extra 'mest' bij nodig, kunst of koemest is niet gewenst maar 'gewone' vloeibare kamer-plant voeding in het water doet het prima!

Het is tijd voor scheuren van planten, dus grote pollen verdelen of vernieuwen-> neem hiervoor altijd de 'buitenste'(= jongst gegroeide deel) rand van de grassen of plantenpol om opnieuw te beginnen (denk hierbij aan irissen, phloxen etc.) De tijd om de border opnieuw in te richten is ook nú. Beste tijd om pioenen te verplanten, september dus, ze hebben lichte vrij zonnige plek en voedzame goed gedraineerde maar wel vochthoudende grond nodig, zm elke herfst stalmest / compost tussen de planten strooien.
Mochten er gaten gevallen zijn dan zijn chrysanten momenteel volop 'in de aanbieding' dus voor de herfst een prachtige oplossing, meestal is dit een tijdelijk oplossing, ze overleven niet altijd de winter. 

Heeft u leifruit = appels, peren, druiven dan is ook nu de oogsttijd, appels en peren kunnen (mits koel) lang bewaard worden. Druiven mogen nog aan de plant blijven, maar het risico dat vogels ermee vandoor gaan is groot, ze worden vaak wél zoeter als ze zo lang mogelijk aan de rank blijven. Zelf maak ik er sap of jam van, druivenjam is best verrassend!

GAZON; even een hoofdstuk apart.
De laatste 'fase' van dit jaar: nog een keer verticuteren en de laatste keer bemesten, zo nodig doorzaaien. Ook voor aanleg is het  nu de beste tijd, de grond is nog 'warm' waardoor beworteling goed gaat dan kan het gras 'stevig' de winter in en zal het volgende jaar de groei gelijk kunnen beginnen. Of je zaait of graszoden toepast maakt niet veel uit, de voorbereiding= spitten, z.n. grondverbetering en egaliseren is gelijk,  het 'zicht' met zoden is echter wel groen en 'af'.  

Vertek van de zwaluwen op maria-geboorte = 8 sept., dan is de zomer 'echt' voorbij?! Al reken ik stiekum op een mooie septembermaand!

September

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.