• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: Planten

Gunnera

GUNNERA MANICATA

OVER GROOT BLAD GESPROKEN

De plant met het grootste blad die winterhard is in ons land is de Gunnera, met bladeren van meer dan één meter doorsnee!
Alleen al vanwege de maten een echte solitair plant voor een opvallende plek in de tuin.



De plant kan 2-3 m. hoog worden en 4 m. breed De kegelachtige knop ontvouwt zich in april. De bloeiwijze word 60 cm hoog is in het begin groen en verkleurd naar roodbruin.
Overigens wel een plant waarbij het verstandig is om in de winter af te dekken, de grote bladeren kunnen in de herfst afgesneden worden en dan op de plant gelegd worden met wat aarde erover als bescherming tegen de ergste winterkou. De plant houd van voedzame en vochthoudende grond.
Kan in de zon of halfschaduw. Een plek in de buurt van een sloot of vijver (in diepe vochtige grond) is een prima plek voor deze plant, heeft vochtig klimaat nodig en beschutting tegen harde wind. De plant is bij specialiseerde kwekers te verkrijgen, is door de exclusiviteit wel vrij kostbaar.

Met een excursie over het fenomeen 'food forrest' kregen we een (geschild) stuk van de stengel van de Gunnera aangeboden om op te kauwen-> bevatte veel water en was een echte dorstlesser.



As je onder een blad gaat staan (of liggen) en je ziet het bladgroen kleuren naast de donkere nerven kan je je zo in het Amazone gebied wanen. Of met fantasie dat je onder water bent en tegen waterlelie bladeren opkijkt. Kortom een plant om te 'onthaasten' en even bij stil te staan en genieten.


Gunnera

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.