• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: onderhoudskalender

Juni

JUNI
Na het uitbundige van de lente,
 komen nu de meer ingetogen kleuren van de zomer.

De zomerborders en kleuren zijn meer dan in het voorjaar te sturen en een eigen keuze.

Juni kan droog zijn maar ook juist nat dus hoe planten en struiken zich 'gedragen' hangt vaak van de zon-tijd en vochtigheid af.

Het gazon mag een gift mest hebben en regelmatig gemaaid worden.
Uitgebloeide  vaste planten die herbloeien terugknippen en evt. wat compost/mestkorrels geven, dus geranium/ alchemilla/ lage campanula, etc. Laatbloeiers kunnen een keer teruggeknipt worden zodat ze beter 'uitstoelen' dus een compactere en vollere plant vormen. Mocht het erg droog zijn dan is water geven nu wel een optie, de planten groeien nog volop.

Rond de langste dag (21 juni) is de beste tijd om hagen (coniferen, taxus, beukenhaag, haagbeuk, hulst) te snoeien, doe dit niet in de zon/ zonnige dag dan kan 'brandschade' op een haag ontstaan. Dus het liefst op een wat bewolkte dag of vroeg in de avond.

Verwijder de uitgebloeide bloemen van de sering:dit bevordert de groei. Ook in fruitbomen kan gesnoeid worden, zo hou je de boom/ struik open en kan je de groei en het model van de struik(rode bes en kruisbes bijv.) bijsturen. Bind vijg of framboos aan draden.

Vijvertip in juni: als de vijver al wat ouder is, dan kunnen zuurstofplanten flink groeien, de dieren in de vijver krijgen lucht en ruimtegebrek, plus het spiegelende wateroppervlak (toch juist een grote kracht) verdwijnt dan: dus de helft van wateroppervlak moet vrij van planten blijven dus regelmatig te fors uitgegroeide beplanting verwijderen.




Ook mooi deze maand: Anchusa azurea, Alliums- sierui, Aquilegia- akelei, Campanula 'Loddon Anna' (tot augustus!),Cornus kousa, Lanvandula stoechas, Lupinus, Lavandula- lavendel, Deutzia- bruidbloem = een struik, Phlomis- brandkruid, Meconopsis grandis én je ruikt vast de Philadelphus (boerenjasmijn -struik) wel ergens.

Mocht u vooruit willen denken: je kunt nu ook voorzaaien voor de herfstplanten/groenten en bijvoorbeeld de winterviolen zaaien.

Juni leent zich ook om te GENIETEN in alle rust van de tuin, tijdens een rustige avond of met een BBQ, niet vergeten te doen!
Veel open-tuinen routes beginnen weer, ook de moeite om een keer bij een ander te kijken.

De natuur leent zich op veel manieren voor inspiratie: De meisjesnaam June is wel bekend, zoals Storm als jongensnaam...

Aster, Bellis, Cleome, Daphne, Erica, Felicia, Rosa
Hebe, Iris, Madelief, Roos, Veronica, Viola,
Angelica, Rozemarijn, Daisy, 
ik ken ze allemaal,

BLOEMPJE

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.