• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: Planten

ROZEN

ROZEN - ROSA 

Een welbekende en veel besproken plant...

Past in elke tuin een roos?: ik denk van wel! 

Naast Klimmers/ Ramblers zijn er stuik/ heesterrozen in alle kleuren en maten. Dan vergeten we de rozenspecies en de rozen op stam nog. In vele kleuren en bloemvormen, toch een soort om nog eens extra naar te kijken.

Een roos, de geur, de vorm en kleur hebben vaak een speciale betekenis: in de liefde, als gift, in boeketten/ corsages en ook bij de laatste eer.

Het gebruik van rozen is persoonlijk: vind je het mooi, heb je de ruimte ervoor en wil je er tijd aan besteden (dit is bij rozen heel verschillend).
Vooral klim- of leirozen hebben eigen ruimte nodig: een boog, muur, boom of plek waar ze (overheen) kunnen groeien en tot hun recht komen. De veredelde rozen vragen meer aandacht en zijn vooral voor de liefhebbers een genot. Heesterrozen zijn als vakken/hagen vaak sterk.
Er zijn in deze tijd steeds meer 'minder bewerkelijke' soorten op de markt: vooral de kleinbloemige heesterrozen zijn eenvoudige en dankbare rozen, denk hierbij aan R. 'The Fairy', zelfs in openbare parken of langs de weg in de bebouwde kom zijn deze terug te vinden. Het sterke punt van deze heesterrozen: hun lange en overvloedige bloei! Alleen in het voorjaar terug knippen tot .20/.30 cm en verder regelmatig bemesten.


De rozen hebben doornen....zegt men..... Maar als je dat zegt klopt het toch niet helemaal. Een doorn is een puntig uitsteeksel die verbonden zijn met het inwendige van de stengel en dat is met rozendoorns niet zo. Dus eigenlijk zijn het: STEKELS. 

Klimroos in boom, 
bloei nĂ¡ de bloesem van de fruitbomen, mooie combinatie.

De zorg voor de rozen:
Planten tussen oktober - april: liefst een ruime zonnige plek, goede grond en niet te nat.

Lente: terugknippen op plm 30 cm. en bemesten, nu de tijd en ruimte om de grond zn iets los te maken en onkruid verwijderen.
Zomer: afhankelijk van de soort uitgebloeide bloemen verwijderen. Eind juni/ begin juli nog een mestgift= speciale rozenmest of korrels. 
Herfst: oogst van bottels (jam/ siroop) 
Winter: de grootste uitlopers 'slierten' evt. terugknippen verder genieten van de bottels en de vogels die erop afkomen.



Na de bloei krijg je bij veel soorten ook nog de vruchten = bottels: ook die in vele maten, vormen en kleuren. De rozenbottels zijn visueel leuk maar ook voor vogels een voedingsbron. Er zitten veel vitaminen in en rozenbotteljam is voor de mens gezond en -persoonlijk- smakelijk om te eten. Het is zelf te maken maar dat is toch best een karwei -ervaring-.


Rosa moyesii 'Geranium' bottels.


BLOEMPJE:

ROOS/ ROSA, DAPHNE, MARGRIET, VERONICA, BELLIS, 
IRIS, ANGELICA, ASTER, MADELIEF, VIOLA,
KAMILLE, BLOEM, JASMIJN, HORTENSIA,
ANEMONE, HYACINTH, MYRTHE,

IK KEN ZE ALLEMAAL.....



ROZEN

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.