• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: onderhoudskalender

Oktober

Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:39
Oktober 
-laat de laatste bloemen, grassen of struiken bloeien, mocht u niets meer zien: denk eens aan Liriope, Asters, Cimicifuga (zilverkaars), Persicaria of grassen om aan een border toe te voegen. 
-herfstkleuren verschijnen: Euonymus, beukenhaag, Hydrangea (hortensiabloemen), bomen, geranium, Hosta, nog even genieten.
-zo mogelijk niet te veel verwijderen: het is afvoer van grondstoffen (compost) voor volgend jaar. Los blad of stelen die over het pad hangen kunnen verwijderd worden maar overige laten staan, de border oogt niet leeg en geeft met vorst en mist vaak een prachtig beeld!
- tijd om bollen uit te zoeken en te poten zie hiervoor ook bij Nieuws op deze site.
-het is tijd om heel rustig te bekijken of er snoei moet plaatsvinden aan struiken en bomen. Overleg hierover met een kenner en doe dit pas als het blad van de boom of struik is. 
-bomen worden pas gerooid (bij de kweker) en geplant als het blad allemaal eraf is, dus voorbereiding kan: ruimte maken of evt. keuzes maken.
-materiaal voor de tuin controleren: water afsluiten, slangen legen, pompen afkoppelen, gereedschap schoonmaken en opbergen, potten niet in het water laten staan (de planten / wortels kunnen dan snel rotten) evt. overblijvende planten kunnen als het kouder word in de winterberging:na snoei en uitdruipen/ geen vocht meer in de pot.
- noten (hazel-,walnoten) die geoogst zijn goed laten drogen wilt u er lang plezier van hebben.
- nog tijd om zaad te verzamelen van uitgebloeide bloemen: laat dit goed drogen als u het weer wilt gebruiken!

Oktober

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.