• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten
Categorie: Planten

Gunnera

GUNNERA MANICATA

OVER GROOT BLAD GESPROKEN

De plant met het grootste blad die winterhard is in ons land is de Gunnera, met bladeren van meer dan één meter doorsnee!
Alleen al vanwege de maten een echte solitair plant voor een opvallende plek in de tuin.De plant kan 2-3 m. hoog worden en 4 m. breed De kegelachtige knop ontvouwt zich in april. De bloeiwijze word 60 cm hoog is in het begin groen en verkleurd naar roodbruin.
Overigens wel een plant waarbij het verstandig is om in de winter af te dekken, de grote bladeren kunnen in de herfst afgesneden worden en dan op de plant gelegd worden met wat aarde erover als bescherming tegen de ergste winterkou. De plant houd van voedzame en vochthoudende grond.
Kan in de zon of halfschaduw. Een plek in de buurt van een sloot of vijver (in diepe vochtige grond) is een prima plek voor deze plant, heeft vochtig klimaat nodig en beschutting tegen harde wind. De plant is bij specialiseerde kwekers te verkrijgen, is door de exclusiviteit wel vrij kostbaar.

Met een excursie over het fenomeen 'food forrest' kregen we een (geschild) stuk van de stengel van de Gunnera aangeboden om op te kauwen-> bevatte veel water en was een echte dorstlesser.As je onder een blad gaat staan (of liggen) en je ziet het bladgroen kleuren naast de donkere nerven kan je je zo in het Amazone gebied wanen. Of met fantasie dat je onder water bent en tegen waterlelie bladeren opkijkt. Kortom een plant om te 'onthaasten' en even bij stil te staan en genieten.

Gepubliceerd op 6 april 2017 om 13:31
Tags:
Categorie: Planten

Crocosmia

CROCOSMIA
-eerder Montbretia geheten-

knolgewasEen forse elegante plant die wat weg heeft van een gladiool maar met sierlijker en kleinere bloemen. De stevige bloemstengel draagt een vertakte bloeiwijze met kleine trechtervormige bloemen Het blad is zwaardvormig. Crocosmia 'Lucifer' is de meest gangbare met zijn fel rood-oranje bloemen die op goede grond wel tot 1.5 m. hoog kunnen worden. De plant vraagt om een zonnige standplaats en niet te natte grond. Volgens de boeken zou de plant 'winterdek' nodig hebben maar ze staan -zonder problemen- al jaren op dezelfde -vrij open-plek, op kleigrond. 
De plant kan de tuin inderdaad in vuur en vlam zetten, vooral tegen het einde van de zomer als veel bloemen en planten uitgebloeid zijn komt de kleur van de bloem Croscosmia 'Lucifer' tevoorschijn. Ook na de bloei is de plant nog de moeite waard want na de bloemen komen kleine mahonie/bruine gekleurde vruchtjes/ zaaddozen, die na verloop van tijd openspringen en kaneelkleurige zaden bevatten, ze zaaien zich ook prima uit. Zijn herkenbaar vanaf uitloop, dus als het te véél is, gewoon verwijderen. Komt van origine uit Zuid Afrika.Naast dat het een prima snijbloem is word ik er vrolijk van, ze zijn ook door hun -opvallende- kleur een fleurige verschijning in de border! Ze bloeien ook best lang door dus geven langdurig 'verse' bloemen. Overigens lijken ze ook op freesia's maar forser dan?!Gepubliceerd op 23 maart 2017 om 16:27
Tags:

DECEMBER

DECEMBER

VIBURNUM - SNEEUWBAL

Samen mét anderen valt deze 'sneeuwbal' op: Prunus subhirtilla,  Abies, Acer pensylvanicum, Elaeagnus ebbingei, Hedera helix variëteiten, Ilex axuifolium variëteieten, Iris foetidissima en niet te vergeten: de eerste sneeuwklokjes.

Onderhoud:
- de laatste bladeren van het gras harken
- dakgoot controleren (ook daar kan blad neerkomen)
- vogel acties : nestkastjes schoonmaken /ophangen, vogelvoer plaatsen installeren: plank/pot/krans/slinger.(in het zicht!)
- Druif, braam, kiwi mogen teruggesnoeid en de knipsels kunnen als winterstek gebruikt worden.
- mocht het droog zijn, denk aan de pas geplante bomen en struiken-wateren zn.- 
- de eerste bollen komen boven-> niet te veel door de border lopen...
- neem tijd om lekker in tuinbladeren te kijken en ideeën op te doen.

-> maak kerstversiering / stukjes / krans van groen uit eigen tuin, wat...geen groen in de winter aanwezig? Dan is hier de ultieme uitdaging: zoek iets -wintergroens- wat in je tuin past en zorgt voor je eigen kerstversiering!

En ook: neem je rust, verzamel hééél rustig -onder genot een drankje bij wat kaarslicht- energie (en zo nodig ideeën) voor volgend jaar.
We wensen u een goede Decembermaand, fijne feestdagen en een veilige jaarwisseling met allen die u lief zijn!Juist in deze tijd - als alles 'kaal' is kan ik genieten van de onverwachte groei of verschijning van iets wat groeit.BLOEMPJE: 

WINTER = NIKS

Nou hoe je dat invult, mag u zelf bekijken, want niks is wel een groot woord voor alles wat er toch te zien en te beleven is?!!
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:45
Tags:

November

NOVEMBER
ACER PALMATUM - JAPANSE ESDOORNEn verder: Berberis, Cornus kousa, Liriope muscari, Skimmia japonica, heidesoorten, Viburnum bodnantense.

Onderhoud:
- vorstgevoelige knollen (dahlia en canna bijv.) rooien, schoonmaken en laten drogen, koel en droog bewaren
- mocht het nog niet gedaan zijn (het kan nog) bollen planten
- (houten) regenton leegmaken
- Blad uit de vijver halen en van het gazon vegen/blazen
- De buitenkraan toch echt afsluiten en aftappen als dat nog niet gedaan is
- vorstgevoelige heesters en  planten extra toedekken met dikke laag blad of kuipplanten inpakken met folie.
- potten (lege) schoonmaken en op de kop wegzetten

 
Hedera met de eerste rijp / sneeuw

Het klimaat verandert en ook wij merken dat met werk: de laatste maairondes zijn steeds later, nu ook nog in november gemaaid. Aanleg kan zolang er nog geen vorst is, altijd is de afpraak: ijs en weder dienende, dus volgende week (wd 47)beginnen we nog met aanleg van een tuin... Ook het groei seizoen loopt 'langer' door-> bomen verliezen later hun blad en pas als het blad van de boom (en vaak ook: struik) is, gaan kwekers rooien, dus het plantseizoen loopt nog door. Even terzijde: pot-gekweekte bomen en struiken kunnen het hele jaar door worden gekocht en geplant. Onze ervaring is echter lang niet met alle struiken positief. De wortels hebben neiging in een cirkel (potvorm)  te groeien en de ontwikkeling is dan minder in de loop van de tijd.

De herfstkleuren blijven zichtbaar: de ene boom is kaal en op een andere (beschutte?) plaats staan ze nog in blad, maar geel en rood blijven aanwezig in de bladverkleuring. Prachtig -vind ik- en echt nog tijd -nemen-  om te genieten. De donkere dagen met regen vergeet ik maar snel...

Bloempje:                       HERFST = VRIJE-VAL-TIJD

We gaan de donkere dagen voor kerst tegemoet, hopelijk is er nog genoeg (versier)groen in de tuin te vinden: rozenbottels, groen, takken, oude bloeiwijzen (spuit deze eens zilver, voor apart effect) voor krans of tafelschikking, rust en toch bezig: geniet ervan!


Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:41
Tags:

Oktober

OKTOBER
MALUS -SIERAPPELIn October verder: Aster, Leucojum autumnale -bol, Liriope, Rudbeckia nitida 'Herbstsonne', Dahlia, Salvia, Yucca
uitplanten van winterviolen (voorgezaaid in juni/juli)

Onderhoud:

- de laatste keer grasmaaien, verticuteren kan ook en op kale/lege plekken graszaad strooien.
- blad van gazon houden ->dit houd zonlicht weg en door het vocht eronder kan schimmel ontstaan, komt gazon niet ten goede
- Vijver bladvrij houden, pomp z.n. afkoppelen en slangen leegmaken (anders kunnen ze kapot vriezen) vissen niet meer voeren
- Tuinslang leegmaken en waterkraan afsluiten, evt regenton ook leegmaken, kan ook stukvriezen!
- terras potten/ kuipen langzaamaan in de winterberging. Maak potten leeg als het eenjarige planten betreft, behoud van je pot.
- hagen de laatste keer snoeien
- Rozen zo nodig iets terugknippen (nog niet helemaal terugknippen - anders vriezen ze in)
- Als blad van de struiken zijn kunnen ze evt. verplant worden, dan wel lege plekken in de border opvullen met nieuwe struiken of planten
- grote pollen vaste planten kunnen nu opgenomen worden en 'gescheurd' worden: zo verjong je vaste planten en hou je ze gezond.
- Oogsten van zaden, laat deze wel goed droog worden en bewaar ze in bijv. enveloppe met naam van de bloem erop.
- Loop klimplanten even na: groeien ze nergens in of tussen  (dakgoot, etc.) dan bijsnoeien.
- winterbloeiers mogen nu met organische mest bijgemest worden -hamamelis, helleborus, camellia bijv.-

En dan oktober/ november actie bij uitstek: BOLLEN PLANTEN.  Onder het kopje 'bollen' bij 'NIEUWS'  staat een lijst met soorten die spreiding geven zodat er van januari tot juni iets -op bollen gebied- bloeit en kleur in je tuin geeft. Een leuke uitdaging vind ik altijd. Het liefst kies ik soorten die kunnen blijven staan en jaarlijks terug komen, dus het hoeft ook niet in één keer?! Dus de 'verwilderingssoorten', die uitstoelen en jaren kunnen blijven staan. Hierbij mag de border/tuin dus wel met rust worden gelaten, ofwel NIET jaarlijks omspitten...


  

Na alle acties mag er wat rustiger aan worden gedaan, de natuur in onze tuin hoeft geen zorg meer, dus ook voor de tuinbezitter wat RUST.
Geniet nog wel van de herfstkleuren, de laatste bramen en de fazantenbesvruchten (Leycesteria) en alles wat in de tuin gebeurt: vogels zie ik volop zoeken en 'rommelen' in de tuin, het waterbad blijft ook bezocht worden.

Best  HE r F s TIG


-BLOEMPJE-Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:39
Tags:

September

ECHINACEA

in de hoofdrol...


RODE ZONNEHOED

Ook mooi in september: Buddleja davidii -vlinderstruik, Caryopteris, Ceratostigma plumbaginoides, Chelone obliqua, Hydrangea - hortensia
Vooral zonnehoed, vlinderstruik en hortensia hebben mooie stevige bloeiwijzen die mooi opvallen in herfst en winterborder! Dus (alstublieft) haal niet alles weg of knip het af, het maakt alles zo leeg (en stil) en kaal.
September en October zijn de maanden van de DAHLIA, bij de eerste nachtvorst is het in één keer afgelopen... ((cactus- of semicactustypen hebben last van oorwurmen. Tegenwoordig ook Dahliëtta's = dwergras voor pot op terras of vensterbank.))

Onderhoud: 
De potplanten staan vaak nog prachtig en als het weer het toelaat vormen ze nog nieuwe knoppen en bloemen, daar hebben ze soms wat extra 'mest' bij nodig, kunst of koemest is niet gewenst maar 'gewone' vloeibare kamer-plant voeding in het water doet het prima!

Het is tijd voor scheuren van planten, dus grote pollen verdelen of vernieuwen-> neem hiervoor altijd de 'buitenste'(= jongst gegroeide deel) rand van de grassen of plantenpol om opnieuw te beginnen (denk hierbij aan irissen, phloxen etc.) De tijd om de border opnieuw in te richten is ook nú. Beste tijd om pioenen te verplanten, september dus, ze hebben lichte vrij zonnige plek en voedzame goed gedraineerde maar wel vochthoudende grond nodig, zm elke herfst stalmest / compost tussen de planten strooien.
Mochten er gaten gevallen zijn dan zijn chrysanten momenteel volop 'in de aanbieding' dus voor de herfst een prachtige oplossing, meestal is dit een tijdelijk oplossing, ze overleven niet altijd de winter. 

Heeft u leifruit = appels, peren, druiven dan is ook nu de oogsttijd, appels en peren kunnen (mits koel) lang bewaard worden. Druiven mogen nog aan de plant blijven, maar het risico dat vogels ermee vandoor gaan is groot, ze worden vaak wél zoeter als ze zo lang mogelijk aan de rank blijven. Zelf maak ik er sap of jam van, druivenjam is best verrassend!

GAZON; even een hoofdstuk apart.
De laatste 'fase' van dit jaar: nog een keer verticuteren en de laatste keer bemesten, zo nodig doorzaaien. Ook voor aanleg is het  nu de beste tijd, de grond is nog 'warm' waardoor beworteling goed gaat dan kan het gras 'stevig' de winter in en zal het volgende jaar de groei gelijk kunnen beginnen. Of je zaait of graszoden toepast maakt niet veel uit, de voorbereiding= spitten, z.n. grondverbetering en egaliseren is gelijk,  het 'zicht' met zoden is echter wel groen en 'af'.  

Vertek van de zwaluwen op maria-geboorte = 8 sept., dan is de zomer 'echt' voorbij?! Al reken ik stiekum op een mooie septembermaand!
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:36
Tags:

Augustus

AUGUSTUS
CROCOSMIA- MONTBRETIA

Augustus is nog een 'felle' maand, maar ook begin van de oogst en het nazomeren, volop bloei én afsterven

Naast de Crocosmia bloeit: Agastache-dropplant, Achillea, Agapanthus (potplant), Campanula -klokje, Dahlia, Liatris spicata, Penstemon barbatus, Phlomis russeliana, Sidalcea, Helianthus -zonnebloem in alle soorten, Hibiscus -althaeastruik, Yucca- palmlelie.


Onderhoud: als u aan vormsnoei doet, nu de laatste keer snoeien, buxussnoeisel kunt u als stek gebruiken (als u nog buxus 'aandurft'). Bladverliezende hagen (liguster bijv.) voor de laatste keer snoeien. Beukenhaag mag nog uitgesteld. Einde van de maand ook de wintergroene heesters en coniferen(hagen) nog een keer snoeien. Overigens -ten overvloede- niet in de felle zon snoeien, dit kan verdroging/ 'brandschade' geven. Leifruit kan nog gesnoeid worden, de nieuwe scheuten inkorten tot op 10 cm. voor de oogst straks is dit praktisch. De Hydrangea petiolaris /klimhortensia  nu weer plat tegen muur of schutting snoeien of binden, anders verhout dit en blijft 'naar buiten/naar de zon staan.

Fruit als bramen, pruimen kan geoogst, genoten of verwerkt (limonade, jam, invriezen, etc)worden. Kruiden kunt u nu plukken en drogen bijv. tijm en majoraan. Ook zaden van uitgebloeide bloemen zijn nu te oogsten-> laat deze goed droog worden, een paar dagen in de vensterbank is prima. Zorg wel voor namen op de zakjes/ enveloppen, anders is het best lastig om volgend jaar verder te gaan?!Braam = Rubus fruticosus, vroeger altijd met doorns nu bij voorkeur stekelloze rassen.
De vruchtproductie is nooit in één keer maar over langere periode dus er kan 3-5 weken geoogst worden.

Verder zullen borders nu ook meer uitgebloeide bloemen/planten, struiken laten zien, lekker laten staan -als u dit kunt- want het oogt (straks) écht beter als het niet helemaal kaal wordt, bied beestjes bescherming en schuilplaats. Planten sterven ter plekke af en zorgen zo voor voedingstoffen-recycling, je voorkomt wellicht ook inwaaien van allerlei (on)kruiden als de border/ bodem nog 'gesloten' is!

Kortom: GENIET NOG EVEN EN RUST OOK WAT, DAT MAG OOK OP Z'N TIJD!!
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:34
Tags:

JULI

JULI

ASTRANTIA - ZEEUWS KNOOPJELeycesteria, fazantenbes of ook wel grootmoeders oorbellen.
De bessen tussen de bloemblaadjes zijn als ze donker gekleurd zijn rijp: eetbaar!Ook mooi: Centaurea, Eryngium, Hemerocallis - daglelie, Incarvillea, Lavandula (angustifolia), Buddleja, Leucanthemum, Lychnis coronaria, Verbascum -toorts, Phlox / vlambloem. 

Onderhoud: voor langere bloei kun je uitgebloeide bloemen blijven afknippen. Zijtakken van de blauwe regen tot 4 ogen terugsnoeien -wordt het iets minder 'woest'-.  Vaste planten die net zijn uitgebloeid kunnen zo nodig gescheurd worden -14 dagen na de bloei- Evt zaaddozen van sterk uitzaaiende planten op tijd verwijderen(?) Druiven blijven 'krenten' d.w.z. niet meer dan 10 volgroeide bladeren per rank laten staan en niet meer dan 2 druiventrosjes.

Van verschillende houtige planten (bijv. Ceanothus, Lavendel, Philadelphus=boerenjasmijn) en bladheesters kan zomerstek worden genomen tot half augustus. Neem daarvoor niet-bloeiende scheuten van ongeveer 10 cm. verwijder de onderste bladeren, zorg voor een klein 'hieltje'= waar een blad uit het takje ontspringt. Doop de stek evt. in stekpoeder en plant het in losse humusrijke grond en zet dit op een geschaduwde plek / dus niet in de zon!

Als u op vakantie gaat: niet alleen het huis heeft oppas nodig, de tuin soms een sproeier. Zet potten in de schaduw (hebben dan iets minder water nodig).

Veel kwekers of showtuinen zijn geopend dus om ideeën op te doen is het een uitgelezen tijd.


 

Buddleja, vlinderstruik.
In verschillende hoogtes, nieuwste soorten zijn ook laag (als hortensia struik).
De kleur maakt niet uit voor het lokken van vlinders en insecten.

B(L)OEIEND!

BLOEMPJE.
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:30
Tags:

Juni

JUNI
Na het uitbundige van de lente,
 komen nu de meer ingetogen kleuren van de zomer.

De zomerborders en kleuren zijn meer dan in het voorjaar te sturen en een eigen keuze.

Juni kan droog zijn maar ook juist nat dus hoe planten en struiken zich 'gedragen' hangt vaak van de zon-tijd en vochtigheid af.

Het gazon mag een gift mest hebben en regelmatig gemaaid worden.
Uitgebloeide  vaste planten die herbloeien terugknippen en evt. wat compost/mestkorrels geven, dus geranium/ alchemilla/ lage campanula, etc. Laatbloeiers kunnen een keer teruggeknipt worden zodat ze beter 'uitstoelen' dus een compactere en vollere plant vormen. Mocht het erg droog zijn dan is water geven nu wel een optie, de planten groeien nog volop.

Rond de langste dag (21 juni) is de beste tijd om hagen (coniferen, taxus, beukenhaag, haagbeuk, hulst) te snoeien, doe dit niet in de zon/ zonnige dag dan kan 'brandschade' op een haag ontstaan. Dus het liefst op een wat bewolkte dag of vroeg in de avond.

Verwijder de uitgebloeide bloemen van de sering:dit bevordert de groei. Ook in fruitbomen kan gesnoeid worden, zo hou je de boom/ struik open en kan je de groei en het model van de struik(rode bes en kruisbes bijv.) bijsturen. Bind vijg of framboos aan draden.

Vijvertip in juni: als de vijver al wat ouder is, dan kunnen zuurstofplanten flink groeien, de dieren in de vijver krijgen lucht en ruimtegebrek, plus het spiegelende wateroppervlak (toch juist een grote kracht) verdwijnt dan: dus de helft van wateroppervlak moet vrij van planten blijven dus regelmatig te fors uitgegroeide beplanting verwijderen.
Ook mooi deze maand: Anchusa azurea, Alliums- sierui, Aquilegia- akelei, Campanula 'Loddon Anna' (tot augustus!),Cornus kousa, Lanvandula stoechas, Lupinus, Lavandula- lavendel, Deutzia- bruidbloem = een struik, Phlomis- brandkruid, Meconopsis grandis én je ruikt vast de Philadelphus (boerenjasmijn -struik) wel ergens.

Mocht u vooruit willen denken: je kunt nu ook voorzaaien voor de herfstplanten/groenten en bijvoorbeeld de winterviolen zaaien.

Juni leent zich ook om te GENIETEN in alle rust van de tuin, tijdens een rustige avond of met een BBQ, niet vergeten te doen!
Veel open-tuinen routes beginnen weer, ook de moeite om een keer bij een ander te kijken.

De natuur leent zich op veel manieren voor inspiratie: De meisjesnaam June is wel bekend, zoals Storm als jongensnaam...

Aster, Bellis, Cleome, Daphne, Erica, Felicia, Rosa
Hebe, Iris, Madelief, Roos, Veronica, Viola,
Angelica, Rozemarijn, Daisy, 
ik ken ze állemaal,

BLOEMPJE
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 13:26
Tags:

pagina

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.