• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: Planten

Crocosmia

CROCOSMIA
-eerder Montbretia geheten-

knolgewas



Een forse elegante plant die wat weg heeft van een gladiool maar met sierlijker en kleinere bloemen. De stevige bloemstengel draagt een vertakte bloeiwijze met kleine trechtervormige bloemen Het blad is zwaardvormig. Crocosmia 'Lucifer' is de meest gangbare met zijn fel rood-oranje bloemen die op goede grond wel tot 1.5 m. hoog kunnen worden. De plant vraagt om een zonnige standplaats en niet te natte grond. Volgens de boeken zou de plant 'winterdek' nodig hebben maar ze staan -zonder problemen- al jaren op dezelfde -vrij open-plek, op kleigrond. 
De plant kan de tuin inderdaad in vuur en vlam zetten, vooral tegen het einde van de zomer als veel bloemen en planten uitgebloeid zijn komt de kleur van de bloem Croscosmia 'Lucifer' tevoorschijn. Ook na de bloei is de plant nog de moeite waard want na de bloemen komen kleine mahonie/bruine gekleurde vruchtjes/ zaaddozen, die na verloop van tijd openspringen en kaneelkleurige zaden bevatten, ze zaaien zich ook prima uit. Zijn herkenbaar vanaf uitloop, dus als het te véél is, gewoon verwijderen. Komt van origine uit Zuid Afrika.



Naast dat het een prima snijbloem is word ik er vrolijk van, ze zijn ook door hun -opvallende- kleur een fleurige verschijning in de border! Ze bloeien ook best lang door dus geven langdurig 'verse' bloemen. Overigens lijken ze ook op freesia's maar forser dan?!




Crocosmia

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.