• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten
Categorie: Planten

ROZEN

ROZEN - ROSA 

Een welbekende en veel besproken plant...

Past in elke tuin een roos?: ik denk van wel! 

Naast Klimmers/ Ramblers zijn er stuik/ heesterrozen in alle kleuren en maten. Dan vergeten we de rozenspecies en de rozen op stam nog. In vele kleuren en bloemvormen, toch een soort om nog eens extra naar te kijken.

Een roos, de geur, de vorm en kleur hebben vaak een speciale betekenis: in de liefde, als gift, in boeketten/ corsages en ook bij de laatste eer.

Het gebruik van rozen is persoonlijk: vind je het mooi, heb je de ruimte ervoor en wil je er tijd aan besteden (dit is bij rozen heel verschillend).
Vooral klim- of leirozen hebben eigen ruimte nodig: een boog, muur, boom of plek waar ze (overheen) kunnen groeien en tot hun recht komen. De veredelde rozen vragen meer aandacht en zijn vooral voor de liefhebbers een genot. Heesterrozen zijn als vakken/hagen vaak sterk.
Er zijn in deze tijd steeds meer 'minder bewerkelijke' soorten op de markt: vooral de kleinbloemige heesterrozen zijn eenvoudige en dankbare rozen, denk hierbij aan R. 'The Fairy', zelfs in openbare parken of langs de weg in de bebouwde kom zijn deze terug te vinden. Het sterke punt van deze heesterrozen: hun lange en overvloedige bloei! Alleen in het voorjaar terug knippen tot .20/.30 cm en verder regelmatig bemesten.


De rozen hebben doornen....zegt men..... Maar als je dat zegt klopt het toch niet helemaal. Een doorn is een puntig uitsteeksel die verbonden zijn met het inwendige van de stengel en dat is met rozendoorns niet zo. Dus eigenlijk zijn het: STEKELS. 

Klimroos in boom, 
bloei ná de bloesem van de fruitbomen, mooie combinatie.

De zorg voor de rozen:
Planten tussen oktober - april: liefst een ruime zonnige plek, goede grond en niet te nat.

Lente: terugknippen op plm 30 cm. en bemesten, nu de tijd en ruimte om de grond zn iets los te maken en onkruid verwijderen.
Zomer: afhankelijk van de soort uitgebloeide bloemen verwijderen. Eind juni/ begin juli nog een mestgift= speciale rozenmest of korrels. 
Herfst: oogst van bottels (jam/ siroop) 
Winter: de grootste uitlopers 'slierten' evt. terugknippen verder genieten van de bottels en de vogels die erop afkomen.



Na de bloei krijg je bij veel soorten ook nog de vruchten = bottels: ook die in vele maten, vormen en kleuren. De rozenbottels zijn visueel leuk maar ook voor vogels een voedingsbron. Er zitten veel vitaminen in en rozenbotteljam is voor de mens gezond en -persoonlijk- smakelijk om te eten. Het is zelf te maken maar dat is toch best een karwei -ervaring-.


Rosa moyesii 'Geranium' bottels.


BLOEMPJE:

ROOS/ ROSA, DAPHNE, MARGRIET, VERONICA, BELLIS, 
IRIS, ANGELICA, ASTER, MADELIEF, VIOLA,
KAMILLE, BLOEM, JASMIJN, HORTENSIA,
ANEMONE, HYACINTH, MYRTHE,

IK KEN ZE ALLEMAAL.....


Gepubliceerd op 2 februari 2018 om 14:40
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

muggen en andere -minder gewenste- gasten


MUGGEN EN ANDERE 'GASTEN'

KAN je op afstand houden door planten waar ze niet van houden
juist bij terras of andere zitplaats te planten: 


             
WAAR Muggen Mollen Mieren Vliegen Vlooien  niet van houden:
Lavendel x x x x x  
|Basilicum x     x    
Goudsbloem x         bladluis idem
Nepeta x          
Mentha/pepermunt x   x     spinnen id.
Rozemarijn         x teken ook niet.
             
Gepubliceerd op 19 januari 2018 om 17:56
Tags:
Categorie: aanleg

Zand

ZAND
ALS GRONDSOORT


Wie op zand tuiniert doet er goed aan zich te beperken tot bomen, struiken en planten die niet alleen op zandgrond in leven blijven maar zelfs van zand houden. Voorbeelden zijn genoeg te vinden: de duinen en de Veluwe voorop.
Zand heeft door de structuur weinig vermogen om water -regen- vast te houden, de beplanting die er op groeit moet dus sterk en droogte-verdragend (resistent) zijn. De structuur van zandgrond is iets te verbeteren door (regelmatig=jaarlijks) toevoeging van compost. Dat herhalen is nodig omdat door de regen de grondstoffen 'wegspoelen' naar beneden.

Overigens bepalen andere invloeden ook de keuze van de beplanting: wat te denken van zeewind, dan is sterke en lage -bossige- beplanting vaak raadzaam.

Verder zijn oplossingen te vinden in de vorm van bakken die gevuld worden met goede grond op het zand, wel een antiworteldoek hiertussen om de bak 'gevuld' te houden. Maar ook hierbij: regelmatig bemesten omdat door water/regen grond en meststoffen uitspoelen.

Bomen die zand en droogte verdragen zijn: 'dennen' zoals Pinus, Abies, Picea, verder: Betula/berk, Acer, Eucalyptus, pyrus salicifolia /wilgpeer. Struiken: Hippophea/ duindoorn, Amelanchier/krent, Prunus spinosa/sleedoorn, Cytisus/ brem, lavendel, Caragana/erwtenstruik, Osmanthus/ schijnhulst, Buddleja/vlinderstruik, Ulex/ gaspeldoorn, om enkele te noemen in de struiken.
Planten: Oenothera, heide (Erica en Calluna soorten), toortsen, kruisdistels, vuurpijlen, stachys/ezelsoor, tijm en marjolein, Crambe/zeekool en asperges, ook verschillende grassen verdragen droogte prima.
Met een extra vermelding voor: bollen, deze worden juist op zandgronden geteeld, maar uiteraard moet er wel voeding in de grond zitten, op het strand heb ik nog nooit bollen zien bloeien!?


Oenothera
 



Bloempje: 
Met compost = veel opgelost.


Gepubliceerd op 19 januari 2018 om 17:47
Tags:
Categorie: Planten

salie -keukenkruid

Salie
 Salvia officinalis = (keuken)kruid

Salvia officinalis = dus salie, stond bij de grieken en de romeinen in de oudheid al bekend als een 'wonderplant'. De plant komt ook uit de mediterrane landen. In Nederland dus niet betrouwbaar winterhard.  De naam komt van salvere = redden of genezen. De plant was in elke kloostertuin te vinden.
Salvia bevat vit A- C- Calcium- IJzer naast andere elementen. waar de goede werking wellicht aan toe te schrijven is. Naast dit alles is het 'gewoon' een goede smaakmaker! Én blikvanger: ze hebben grijsgroene bladeren en witte of lila bloemen, in border én bakken toe te passen.


Salvia officinalis 'Albiflora'

Wat aan Salie toegeschreven word: 
- verbetering van de spijsvertering ( groene kruiden zorgen in zijn algemeenheid voor betere vertering, dus salie ook)
- rustgevend, saliemelk
- saliethee: hét middel tegen hoest en verkoudheid
- natuurlijke antioxydant
- goed voor het geheugen
- en ook -niet in de laatste plaats-  werkt tegen opvliegers.

Als keukenkruid is het een smaakmaker bij kip, lamsvlees, varkensvlees, in salades, soep en bij eiergerechten. 
Tevens uitstekend geschikt voor het kruiden van pasta-gerechten.

 

Salvia soorten bij kwekerij Bastin

Salie is een woord dat ook als uitdrukking in de nederlandse taal voorkomt, jansalie = iemand die weinig initiatief toont.

Saliemelk, werd vroeger bij de koek-en-zopie verkocht bij de schaatsbaan.
 
In de natuur komt veldsalie voor, daar kan je aan ruiken om te weten dat dat een ander soort plant is, heeft doordringende stank van kattenpis. Het komt op enkele plekken in NL in de natuur /in het 'wild' nog voor.


Bloempje                        
Daar is kruid tegen gewassen?!
Gepubliceerd op 19 januari 2018 om 17:45
Tags:
Categorie: Nieuwtjes

kunstgras

KUNSTGRAS

DÉ OPLOSSING....

Ik zal het eerlijk zeggen: ik weet het niet...

Onderstaande (kunst) grasmat heb ik gefotografeerd in januari, toen het er 2 of 3 jaar lag. 
Met het mos en andere (on)kruiden oogde het natuurlijk genoeg, of dit echter de bedoeling is?? 



Het altijd groene en keurig/korte uiterlijk is een reden om voor kunstgras te kiezen. Of misschien vooral de rust die het geeft omdat er niet gemaaid hoeft te worden maakt de keuze richting kunstgras logisch. Wat ik echter zag -en eigenlijk niet genoemd word-  is de verzorging die deze 'gras'mat nodig heeft: regelmatig vegen/ borstelen, het materiaal wat tussen de 'grassprieten' zit om ze rechtop te houden dient ook om de zoveel tijd (x jaar) vervangen te worden. Doe je dit niet is bovenstaand & onderstaand effect het gevolg.



Bezitters van dit 'gras', die voor gemak en netheid kiezen houden ook van een nette en strakke tuin - is mij opgevallen-. Het gevolg is dat dit tapijt er netjes dient uit te zien en dus de bladblazer komt er al snel bij om alles weg te blazen en het schoon te houden. Wekelijks (gezien). In de herfst lijkt me dit inderdaad de enige manier om gevallen blad, takjes, e.d. van het 'gazon' te houden, anders vergaat dit en word een prima ondergrond/ bodem voor on- of niet gewenste kruiden. Maar met al deze drukte -denk ik bij mezelf- is gras wellicht ook net zo snel gemaaid?!

Over de be-loopbaarheid en vooral: be-speelbaarheid van dit gras laat ik me niet uit: inmiddels is daar genoeg berichtgeving in de krant en op tv over verschenen. Dat dit kunstgras niet tegen natuurlijk gras op kan in een tuin met gebruik door kinderen lijkt me evident.

Helemaal tegen kunstgras ben ik ook weer niet: vooral op platte daken of balkons is het een mooie oplossing -indien gewenst-. 

Maar al met al is het nog niet dé ideale oplossing waarmee de kunstgras-leveranciers deze proberen te verkopen. Mocht u zelf ervaring inmiddels hebben (voor én tegen) ik hoor het graag uit de praktijk.

BLOEMPJE:                                 

GROEN IS GRAS, GROEN IS GRAS ONDER MIJNE SLIPPERS....
Gepubliceerd op 4 januari 2018 om 16:11
Tags:
Categorie: aanleg

KRUIDEN

KRUIDEN

& specerijen


SMAAKMAKERS


Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kan worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben eenzelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels.



Zo zijn de vruchten van deze Zanthoxylum (verschillende soorten) -foto- pittig en werken verdovend. We hebben ze geproefd met een excursie over 'eetbaar groen' en je tong is aardig gevoelloos en de smaak: PITTIG!  Deze worden gebruikt als de rode korrel in 4-seizoenen peper, tja.....

Er zijn kruiden die overwinteren in de tuin (Venkel/ Foeniculum, Munt/ Mentha, Rozemarijn/ Rosmarinus (altijd groen, de bladeren geuren sterk kruidig),Tijm/ Thymus, Origano,  Maggikruid / Lavas, Rabarber, om er een paar te noemen) maar veel kruiden worden per jaar vers gekweekt uit bijvoorbeeld zaad. Bieslook, soorten Peterselie (soorten met gladde bladeren zijn aromatischer dan die met gekroesde bladeren), Selderie, Mentha, Salvia zijn daar weer voorbeelden van. Naast de mogelijkheid van 'groentetuintjes' van een bekende supermarkt zijn er genoeg jonge plantjes te koop bij tuincentra: deze wel gelijk verpotten in verse aarde of in de tuin, ook hebben kruiden regelmatig extra (vloeibare?) mest nodig! 

VERS zijn kruiden vaak uitgesproken en zeer smakelijk in gerechten. Kweek de kruiden dan ook vlakbij de keuken of daar waar u ze nodig heeft! Waar ze bij te gebruiken zijn? Vaak geven recepten dit al aan en anders adviseer ik een kruiden boekje aan te schaffen want de mogelijkheden zijn legio! Denk hierbij ook aan eetbare bloemen, voor de kleur én de smaak.
Eén voorbeeld: in /met sla: bieslook, oregano, peterselie, viooltje en goudsbloem, kleurig, geurig en smakelijk.

Naast gebruik in gerechten is het ook heel gebruikelijk om kruiden voor verse thee te gebruiken: Venkel, Munt, Citroenmelisse, Kamille, rozemarijn, Anijs, Salie, Vlierbloesem, enz. Het kan enkel, maar ook in combinatie van kruiden of met bijvoorbeeld kaneel, gember of citroen. Ook hiervan zijn de nodige voorbeelden (boeken/bladen/google) en uitdagend?!

Er zijn de nodige kruiden die we in Nederland 'gewend' zijn en die een plekje in de tuin verdienen, soms apart in een kruidenhoek maar het kan ook prima in een 'kruiden'pot of tussen andere planten in de border! 



De geneeskrachtige functies van planten -niet helemaal mijn terrein- zijn vooral in theevorm steeds bekender en gewenster!

BLOEMPJE:

IK HOU VAN GRONDIG WERK


Gepubliceerd op 22 november 2017 om 13:50
Tags:

pagina

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.