• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: aanleg

Zand

ZAND
ALS GRONDSOORT


Wie op zand tuiniert doet er goed aan zich te beperken tot bomen, struiken en planten die niet alleen op zandgrond in leven blijven maar zelfs van zand houden. Voorbeelden zijn genoeg te vinden: de duinen en de Veluwe voorop.
Zand heeft door de structuur weinig vermogen om water -regen- vast te houden, de beplanting die er op groeit moet dus sterk en droogte-verdragend (resistent) zijn. De structuur van zandgrond is iets te verbeteren door (regelmatig=jaarlijks) toevoeging van compost. Dat herhalen is nodig omdat door de regen de grondstoffen 'wegspoelen' naar beneden.

Overigens bepalen andere invloeden ook de keuze van de beplanting: wat te denken van zeewind, dan is sterke en lage -bossige- beplanting vaak raadzaam.

Verder zijn oplossingen te vinden in de vorm van bakken die gevuld worden met goede grond op het zand, wel een antiworteldoek hiertussen om de bak 'gevuld' te houden. Maar ook hierbij: regelmatig bemesten omdat door water/regen grond en meststoffen uitspoelen.

Bomen die zand en droogte verdragen zijn: 'dennen' zoals Pinus, Abies, Picea, verder: Betula/berk, Acer, Eucalyptus, pyrus salicifolia /wilgpeer. Struiken: Hippophea/ duindoorn, Amelanchier/krent, Prunus spinosa/sleedoorn, Cytisus/ brem, lavendel, Caragana/erwtenstruik, Osmanthus/ schijnhulst, Buddleja/vlinderstruik, Ulex/ gaspeldoorn, om enkele te noemen in de struiken.
Planten: Oenothera, heide (Erica en Calluna soorten), toortsen, kruisdistels, vuurpijlen, stachys/ezelsoor, tijm en marjolein, Crambe/zeekool en asperges, ook verschillende grassen verdragen droogte prima.
Met een extra vermelding voor: bollen, deze worden juist op zandgronden geteeld, maar uiteraard moet er wel voeding in de grond zitten, op het strand heb ik nog nooit bollen zien bloeien!?


Oenothera
 Bloempje: 
Met compost = veel opgelost.disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.