• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten
Categorie: Voorjaar

Bloesem

BLOESEM
(ROUTE?)

Het voorjaar is de tijd voor de bloesem en uitloop van de fruitbomen. Half / eind april is een mooie tijd: ik zie -hier op de rand van de Betuwe- de knoppen in de fruitbomen opzwellen en bijna open gaan. Met een mooie dag is het GENIETEN, wandelend of fietsend maakt niet uit!



Als u dan in een weekend plannen wilt maken: een wandeling of fietstocht door de boomgaarden van de Betuwe is zeker een aanrader! 
De perenbloesem is altijd iets eerder als de appelbloesem dus de bloeitijd is daardoor 'langer'. 

Langs de Waal aan de noordkant fietsend zijn er genoeg boomgaarden te zien. Ook Landgoed Mariënwaerdt bied ruimte om te wandelen en fietsen. De Linge stroomt door de Betuwe: als u daarlangs fietst ziet u ook veel bloesem en boomgaarden.


BLOEMPJE: 

FRIS EN FRUITIG...

Gepubliceerd op 21 april 2015 om 12:05
Tags:
Categorie: Planten

SALVIA

SALVIA
SALIE


Een plantengeslacht wat ongekend veelvormig is. Van knollen, één of tweejarig, kruiden, heesters tot vaste planten. 
De kleur varieert van roze, wit tot knalrood en blauw. 
De mooiste blauwbloeiende salvia's komen uit Zuid-Amerika, en zij dus hier niet winterhard. Salvia patens is 40 cm hoog met grote blauwe lipbloemen. Deze is als eenjarige plant te kweken, in maart (binnen) gezaaid bloeit dan in september -oktober. 

EEN EN TWEEJARIGE SOORTEN. Salvia coccinea, rood, een elegante en sterk vertakte plant die ongeveer 60 cm hoog word.  
Een soort die 2 jarig is maar zich uitzaait, dus 'vanzelf' terug komt (als je ze niet wegschoffelt!) is de scharlei = Salvia sclarea (muskaatsalie), een forse plant (tot wel 1 m.hoog)met grote lichtroze schutblad en piepkleine bloempjes die ervoor zorgen dat de plant ook leuk is om te zien als hij allang is uitgebloeit.
 
De maat van Salvia is niet 'vast', ofwel er zijn heel véél soorten van klein tot groot. De gemiddelde salvia zit rond de 50cm.  Als je Salvia 'Phyllis Fancy'plant heb je een plant van 1.50 voor je (blauw met wit) die bloeit van juli tot NOVEMBER!. Salvia Amistad -dieppaars-  kan .80 hoog worden maar bloeit van ook van juli tot november....  Dat zijn de extra's bij deze salvia's ! 
En opvállen doen ze!




Salvia is ook een keukenkruid en hier een is een apart hoofdstuk over te vinden bij de 'nieuwtjes' 
Gepubliceerd op 5 februari 2019 om 12:41
Tags:
Categorie: aanleg

plantengier


PLANTENGIER
Wat is dat?

Een goede natuurlijke bemesting die je gebruikt om je planten regelmatig extra voeding te geven. 

Je kunt het gemakkelijk zelf maken: van brandnetels, smeerwortel, heremoes of afrikaantjes. neem een vat/ grote emmer, vul die voor de helft met de planten en zet die onder water. Laat dit een paar dagen gisten. Hoe warmer, hoe sneller de gier klaar is.  Als de gier gaat stinken , neem je een zeef, of doek en zeef je de restanten van de planten eruit. Vang de vloeistof op in een emmer en gebruikt dit (verdund!) om planten extra voeding te geven. Niet over de plant gieten. De regel voor verdunnen: 1 liter gier op 10 liter water. Dit kan elke week of om de twee weken gegeven worden.
Gepubliceerd op 22 februari 2018 om 15:59
Tags:
disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.