• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: Bomen

Parrotia

PARROTIA
FORSE STRUIK OF KLEINE BOOM

PARROTIA PERSICA FAMILIE VAN DE HAMAMELIS, HERFST KLEUR!

De Parrotia is een veelstammige sterk vertakte boom of forse struik.  



De herfst begint 21 september maar bomen en struiken leven niet strikt volgens data. Al eind juni beginnen de bladeren van de Parrotia persica te kleuren. Vroeg in de zomer beginnen de bladeren aan de buitenste takken al paarse of bronzen tinten aan te nemen, een eerste teken dat de herfst toch heus gaat komen. In de loop van de zomer verschuift de herfstkleur naar het binnenste van de boom  en laat in september een keur van geel en oranje zien.



De buitenste takken -die het eerst verkleurden- zijn ook het eerst kaal en dan zijn de bloemknoppen al te zien. De Parrotia bloeit namelijk vroeg, in februari met karmijnrode bloempjes die dus aan de bloemen van toverhazelaar doen denken. Een winterbloeier dus.     



De parrotia word uit zaad gekweekt dus is vaak wisselend van vorm. Het kan een grote struik = 4-6 m worden en is dan 6-8 m. breed, maar door opsnoeien ontstaat een meerstammige boom. Er ontstaan ook vruchten die er nootachtig uitzien, zie eerste foto die aan de bovenzijde openspringen. 
De parrotia persica staat het best op een voedselrijke, redelijk vochthoudende grond. Past in een (heester)border en is niet geschikt als straatboom.




Parrotia

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.