• Maatregelen voor bescherming oude boom
  • mei avtiviteiten

Categorie: aanleg

BUDDLEJA = vlinderstuik

BUDDLEJA = VLINDERSTRUIK



De vlinderstruik of Buddleja is inmiddels een veel voorkomende struik in onze tuinen maar veelal zullen de ecologen zeggen dat deze buddleja een invasieve exoot is.


De bekende Jac.P. Thijsse (inderdaad die de 'verkade-albums' maakte) schreef begin van de vorige eeuw dat hij aan ieder die een heester wilde planten: aanraad om een vlinderstruik te planten.

De Nederlandse collectie van deze heesters bevinden zich in Bennekom, bij Kwekerij Dependens, deze collectie telt meer dan 70 -zeventig!- verschillende buddleja's. De vlinderstruik komt van origine uit China en kent 100 soorten waarvan dus zo'n 70 soorten in Nederland te zien zijn.



De vlinderstruik bloeit van juli tot oktober -er zijn vroege en late soorten- en is in vele kleuren verkrijgbaar. Van wit, rose, rood tot dieppaars en purperrood. Een zonnige standplaats is wel gewenst maar verder kunnen ze op veel grondsoorten gedijen. De meeste hebben en forse groei maar ook kleinere soorten zijn inmiddels gekweekt. Zo kunnen ze ook als potplant gebruikt worden voor op balkon of terras. De heester kan gestekt worden maar zich ook uitzaaien. Ze groeien van nature ook op rotsen en kalkrijke grond, waardoor ze op vervallen muren in steden en op spoorwegemplacementen tot een plaag kunnen uitgroeien. Maar ach wel een mooie plaag....



Elk jaar moeten ze flinke worden teruggesnoeid, in maart is dit de beste tijd. Dit om evt. bevroren takken weg te knippen maar ook om de hoogte 'intact', niet te hoog dus, te houden. Elk jaar lopen ze fors uit en bloeien op de takuiteinden, als ze niet gesnoeid zouden zijn is de bloei hoger en daardoor minder zichtbaar. De bloeiwijze -pluimvormige bloemen- zijn ook de vlinderlokkers en daaraan dankt de struik zijn naam. Alle buddleja's zijn vlinderlokkers en worden ook bij vlindertellingen gebruikt, al 'scoort' de een beter als de ander. Vooral lila roze soorten lokken veel vlinders. Goede soorten voor de vlinders: 'Pink Delight', 'Autumn Beauty, 'Border Beauty', 'Potter's Purple'. Er zit ook variatie in bladkleuren, veel soorten hebben groen blad maar inmiddels zijn er ook de nodige soorten met grijs blad, bijv. 'Nanho Blue', 'White Spread' hebben grijsgroen blad, onderzijde wit behaard.




Bij mijn vader stond een (oude) witte vlinderstruik die ineens een lila tak gaf in de struik, dit blijft terug komen. Wonderlijk fenomeen, in dank aanvaard zeggen we dan! Maar vooral: de aantallen en soorten vlinders die op deze struik afkomen maakt het tot een topper en genot om naar te kijken!


BUDDLEJA %3D vlinderstuik

disclaimer  |  webdesign
Martien van Dam tuinaanleg en onderhoud is werkzaam in de regio Leerdam, Gorinchem, Vianen, Culemborg, Beesd.