KRUIDEN
& specerijen
SMAAKMAKERS
Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kan worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben eenzelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels.
Zo zijn de vruchten van deze Zanthoxylum (verschillende soorten) -foto- pittig en werken verdovend. We hebben ze geproefd met een excursie over 'eetbaar groen' en je tong is aardig gevoelloos en de smaak: PITTIG! Deze worden gebruikt als de rode korrel in 4-seizoenen peper, tja.....
Er zijn kruiden die overwinteren in de tuin (Venkel/ Foeniculum, Munt/ Mentha, Rozemarijn/ Rosmarinus (altijd groen, de bladeren geuren sterk kruidig),Tijm/ Thymus, Origano, Maggikruid / Lavas, Rabarber, om er een paar te noemen) maar veel kruiden worden per jaar vers gekweekt uit bijvoorbeeld zaad. Bieslook, soorten Peterselie (soorten met gladde bladeren zijn aromatischer dan die met gekroesde bladeren), Selderie, Mentha, Salvia zijn daar weer voorbeelden van. Naast de mogelijkheid van 'groentetuintjes' van een bekende supermarkt zijn er genoeg jonge plantjes te koop bij tuincentra: deze wel gelijk verpotten in verse aarde of in de tuin, ook hebben kruiden regelmatig extra (vloeibare?) mest nodig!
VERS zijn kruiden vaak uitgesproken en zeer smakelijk in gerechten. Kweek de kruiden dan ook vlakbij de keuken of daar waar u ze nodig heeft! Waar ze bij te gebruiken zijn? Vaak geven recepten dit al aan en anders adviseer ik een kruiden boekje aan te schaffen want de mogelijkheden zijn legio! Denk hierbij ook aan eetbare bloemen, voor de kleur én de smaak.
Eén voorbeeld: in /met sla: bieslook, oregano, peterselie, viooltje en goudsbloem, kleurig, geurig en smakelijk.
Naast gebruik in gerechten is het ook heel gebruikelijk om kruiden voor verse thee te gebruiken: Venkel, Munt, Citroenmelisse, Kamille, rozemarijn, Anijs, Salie, Vlierbloesem, enz. Het kan enkel, maar ook in combinatie van kruiden of met bijvoorbeeld kaneel, gember of citroen. Ook hiervan zijn de nodige voorbeelden (boeken/bladen/google) en uitdagend?!
Er zijn de nodige kruiden die we in Nederland 'gewend' zijn en die een plekje in de tuin verdienen, soms apart in een kruidenhoek maar het kan ook prima in een 'kruiden'pot of tussen andere planten in de border!
De geneeskrachtige functies van planten -niet helemaal mijn terrein- zijn vooral in theevorm steeds bekender en gewenster!
BLOEMPJE:
IK HOU VAN GRONDIG WERK